Op zee: koopvaardij
Mosdale
De Mosdale was een uitzonderlijk snelle Noorse vrachtboot met passagiersaccommodatie, die 96 keer de Atlantische Oceaan overstak buiten een konvooi om.
Omdat ze zo snel voer, had ze de bescherming van een konvooi niet nodig. Overigens voer de Mosdale wel een aantal keer mee met een konvooi. Het 3000 ton metende schip was in zekere zin de trots van de koopvaardij van het bezette Noorwegen. In de zomer van 1943, liggend in Cardiff, kwam de Noorse koning in ballingschap Haakon VII aan boord om dat nog eens te benadrukken.
De Mosdale kwam de Tweede Wereldoorlog ongehavend door, maar speelde wel een rol in verschillende reddingsoperaties van andere schepen.
Tijdens de Duitse inval van Noorwegen (9 april 1940) was het schip onderweg van Colombia naar Oslo met een lading bananen. Die kwamen uiteraard nooit aan in Oslo. Tien maanden na het einde van de oorlog voer de Mosdale voor het eerst weer de haven van Oslo binnen, met een nieuwe lading bananen om de beloofde bestelling alsnog af te leveren.
De Mosdale kreeg nog een lang naoorlogs leven. Tot 1954 bleef ze varen voor de rederij Mosvold. Daarna werd ze talloze malen doorverkocht om in 1973 in Portugal te worden gesloopt.
Foto Historical Department, MAN B&W Diesel, Kopenhagen
Fern Blodgett Sunde
De Mosdale komt de eer toe het eerste schip te zijn met een vrouwelijke radio-officier. Hoewel Noors van afkomst, was Fern Blodgett Sunde (1918 - 1991) eigenlijk Canadese. Maar op Canadese schepen waren vrouwelijke officieren niet toegestaan